Zomerkampen 2021

18 november 2020
Zomerkampen 2021

Zomerkampen 2021 | Soorten kampen in Nederland en invloed Coronavirus.    

zomerkampen-een-overzicht-2021

Vorig jaar was een heel bijzonder jaar, ook voor zomerkamporganisaties. Lang was het de vraag of kampen georganiseerd konden worden, gelukkig is dit uiteindelijk helemaal goed gekomen en zijn er een record aantal kinderen in Nederland op zomerkamp geweest. Wat de pandemie in Nederland voor invloed heeft op de zomerkampen 2021 wordt later in deze blog beschreven.

Inhoud

Zomerkampen 2021 | Soorten kampen in Nederland en invloed Coronavirus.

1.1 Wat voor soorten kampen worden er in Nederland georganiseerd?
1.2 Avontuurlijke zomerkampen in 2021
1.3 Sportkampen in Nederland
1.4 Watersportkampen in 2021
1.5 Zomerkampen gericht op dieren
1.6 Internationale zomerkampen
1.7 Game kampen in de zomervakantie
1.8 Overige soorten zomerkampen

Zomerkampen 2021 en het Coronavirus | Verwachting en scenario’s
2.1 Hoe zijn de zomerkampen in 2020 georganiseerd?
2.2 Verwachtingen zomerkampen en coronavirus 2021?
2.3 Financiële gevolgen bij annulering zomerkamp

Waarom een zomerkamp boeken in 2021?

1.1 Wat voor soorten kampen worden er in Nederland georganiseerd?

In Nederland zijn er allerlei verschillende zomerkampen te vinden. Door het grote aanbod is het lastig om een keuze te maken. Hier vind je een overzicht van de hoofdthema's waaronder de verschillende kampen in Nederland worden georganiseerd. De specifieke kampen die hier onder vallen worden benoemd.

Welke verschillende zomerkampen zijn er in Nederland?

1.2 Avontuurlijke zomerkampen in 2021

Avontuurlijke kampen zien we het vaakst terug in Nederland. Hierin staan meestal de échte outdooractiviteiten centraal en zijn kinderen en jeugd de hele week lekker actief bezig. Vaak wordt hier één bepaald thema onder gehangen en wordt er bijvoorbeeld een Bushcraft Camp georganiseerd. Hieronder een opsomming van avontuurlijke kampen die door Nederlandse zomerkamporganisaties worden aangeboden. De kampen van Summer Camps Holland zijn klikbaar gemaakt.  

Avontuurlijke kampen worden ook in het buitenland georganiseerd gericht op Nederlandse kinderen en jeugd. Zo zijn er voorbeeld klimkampen en adventure kampen in de Belgische Ardennen.

 

Ook in de Ardennen zijn er tal van avontuurlijke kampen te beleven!

1.3 Sportkampen in Nederland

Naast avontuurlijke kampen zijn sportkampen in Nederland ook ongekend populair. Wat veel voorkomt is dat avontuur wordt gecombineerd met sport tot één kamp. Een voorbeeld hiervan is een Outdoor & Bike camp. Wat betreft het sportonderdeel: sportkampen worden georganiseerd onder begeleiding van professionele toptrainers in die specifieke sport. Een week is kort, als je na een week wilt leren Freerunnen is een goede trainer essentieel. Dit geldt uiteraard voor elke sport.  

Voorbeelden van sportkampen in Nederland zijn:

Verschillende sportkampen Nederland in 2021

1.4 Watersportkampen in 2021

Wat ook deels onder sportkampen valt zijn de watersportkampen. Gezien de bekendheid van deze kampen in Nederland verdienen ze een aparte vermelding. Hier geldt hetzelfde als bij sportkampen en vinden de watersportactiviteiten plaats onder professionele begeleiding. Ook zijn deze kampen ingericht voor kinderen en jeugd op elk niveau. Na de eerste les wordt duidelijk op welk niveau de individuele deelnemers zitten. Daarna worden de lessen hierop aangepast en vormen zich groepen van hetzelfde niveau. Voorbeelden van watersportkampen zijn:

Ook watersportkampen worden vaak gecombineerd met avontuur of sport. Zo zijn er bijvoorbeeld Hockey- en watersportkampen, Zeil- en surfkampen en watersport- en avonturenkampen.   

1.5 Zomerkampen gericht op dieren

Veel kinderen zijn gek op dieren. Sommige specifiek op paarden, anderen zijn gek op alles wat 4 poten, lange snorharen of schubben heeft. Hierin zijn ook de verschillen in kampen te vinden. De één is echt gericht op paardrijden, de ander op dieren in het algemeen. Het is zelden zo dat de hele week vol zit met dierenactiviteiten, dit wordt afgewisseld met leuke outdooractiviteiten. Voorbeelden van dierenkampen zijn:

1.6 Internationale zomerkampen

In Nederland worden ook verschillende Internationale kampen aangeboden. Deze kampen hebben elk een ander doel of een andere inhoud.

  1. Taal. Dit zijn de kampen gericht op Nederlandse kinderen die écht Engels willen leren. Dit staat ook wel bekend onder Taalkampen. Hier wordt elke dag Engelse les gegeven. Dit wordt afgewisseld met leuke activiteiten met andere kampdeelnemers. Aan het eind van het kamp is het de bedoeling dat deelnemers minimaal één niveau beter Engels hebben leren spreken en begrijpen.

  2. Internationaal algemeen. Ook zijn er internationale kampen waarbij kinderen van verschillende culturen bij elkaar worden gebracht en bolstaan van leuke activiteiten. Er wonen in Nederland veel kinderen die buitenlands sprekende ouders hebben. Deze kinderen spreken goed Engels maar matig tot geen Nederlands. Het is dan wellicht spannend om naar een Nederlands kamp te gaan met de kans dat er geen andere Engels sprekende kinderen zijn. Een internationaal kamp is dan het ideale kamp.

Opvallend is dat ook heel veel Nederlandse kinderen zich opgeven voor het Internationale kamp. Zij vinden het juist leuk om andere culturen te ontdekken en een week Engels te spreken.

 

1.7 Game kampen in de zomervakantie

Wat de laatste jaren steeds meer in opkomst is in Nederland zijn de Game kampen (of computerkampen). Ook hier zijn voornamelijk 2 verschillende “soorten” te herkennen.  

  1. Tech/robot kampen. Hierin staat echt de techniek centraal en niet zozeer het gamen zelf. Kinderen leren programmeren, 3d printen, vliegen met een drone en ze leren over artificiële intelligentie. Op dit laatste zijn de Robot kampen gebaseerd waarbij deelnemers tijdens de kampweek een eigen mini robot gaan bouwen!

  2. Game. Deze kampen zijn echt gericht op het gamen zelf. Tijdens de zomerweek doen kinderen verschillende spellen op de Computer, X-box, PS4 of de Wii. Vaak worden deze kampen afgewisseld met leuke activiteiten buiten zodat de week niet alleen maar bestaat uit “beeldscherm”.

1.8 Overige soorten zomerkampen

Hierboven zijn de meest voorkomende soorten kampen voor beschreven, echter kent Nederland in 2021 nog meer smaakjes. Aangezien het aandeel van deze kampen veel kleiner zijn worden deze niet apart beschreven. Overige kampen zijn:

Zomerkampen 2021 en het Coronavirus | Verwachting en scenario’s

VErwachtingen coronavirus en de zomerkampen 2021

Zoals in de inleiding beschreven was het in 2020 lang onzeker of de zomerkampen door mochten gaan. Organisaties waren druk met het schrijven en continu aanpassen van protocollen om goedkeuring te krijgen. Uiteindelijk maakte de daling in besmettingen het uiteindelijk mogelijk om de kampen in 2020 te organiseren zonder al te veel aanpassingen. Op de site van de rijksoverheid is de informatie hierover verzameld.

2.1 Hoe zijn de zomerkampen in 2020 georganiseerd?

Afgelopen jaar mochten zomerkampen georganiseerd worden voor kinderen tot 18 jaar zonder dat deelnemers 1.5 meter afstand dienden te houden. Wel moesten begeleiders deze afstand bewaren tot de kinderen. Dit heeft er toe geleid dat enkele kampen waarbij echt fysiek contact nodig was zijn geannuleerd. Zo werk je bijvoorbeeld bij een Freerunning kamp met trainers die kinderen echt moeten opvangen tijdens trainingen. Maar los van deze enkele uitzonderingen kon de rest van de kampen in Nederland doorgaan, en wat nog belangrijker is, het kon doorgaan zonder in te boeten op een “echte kampbeleving”. Dit was wel het geval geweest als er echt “1.5 meter kampen georganiseerd moesten worden.    

Kampbegeleiders bij de zomerkampen van 2020 

Kampbegeleiders moesten wel afstand houden in 2020.

2.2 Verwachtingen zomerkampen en coronavirus 2021?

Hoe het er volgend jaar zomer uitziet weet natuurlijk niemand. Maar gezien de houding die de overheid heeft ten opzichte van kinderen en jeugd, en de versoepelende maatregelen die daar (nog steeds) bij horen is het de verwachting dat zomerkampen in 2021 gewoon georganiseerd mogen worden zonder beperkingen. De kans dat begeleiders afstand tot elkaar én tot de kinderen moeten houden is nog wel zeer reëel. Het voordeel is dat alle organisaties op basis van vorig jaar al zomerkamp protocollen hebben geschreven. Mochten er dus wel beperkende maatregelen optreden kan in samenspraak met de veiligheidsregio’s snel geschakeld worden zodat kampen gewoon door kunnen gaan.

2.3 Financiële gevolgen bij annulering zomerkamp

Als zomerkampen op last van het RIVM niet door mogen gaan dan zijn zomerkamporganisaties genoodzaakt een voucher uit te reiken of het kampbedrag terug te betalen aan de klant. Elke organisatie zou hier anders mee omgaan. Ook zijn veel zomerkamporganisaties aangesloten bij garantiefondsen die bij financieel onvermogen het vooruitbetaalde reisgeld terugstorten. Summer Camps Holland is hiervoor aangesloten bij VZR-Garant.

Waarom een zomerkamp boeken in 2021?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom een zomerkamp voor ieder kind een onvergetelijke en unieke ervaring is! Zo zijn kinderen actief bezig in de natuur, hebben ze beperkt toegang tot een telefoon, maken ze nieuwe vriendschappen, worden ze zelfstandig en doen ze onverwachte ervaringen op. Geïnteresseerd in een zomerkamp? Bekijk hier het overzicht van alle zomerkampen die Summer Camps Holland aanbiedt in het jaar 2021.     

Terug naar overzicht