Onze Gedragscode Sociale Veiligheid is erop gericht om een klimaat te borgen ter voorkoming van discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Tot een dergelijke klimaat behoren collegialiteit, respect en aandacht voor de ander tot de normale omgangsvormen en wordt op ongewenst gedrag alert gereageerd. De gedragscode geeft regels aan begeleiders waar ze zich gedurende hun dagelijkse werkzaamheden aan dienen te houden in de omgang met de deelnemers. De onderligger voor de sociale veiligheid bij Summer Camps Holland is ontwikkelt door HISWARECRON, de branchevereniging voor recreatie en verbijfs-recreatie. Klik hier voor de gedragscode.
Vanuit de visie van Summer Camps Holland willen we graag dat de kinderen en jeugd even los komen uit het dagelijkse leven en helemaal voor de kampweek kunnen gaan. Het dynamische proces van één kampweek zit vol met verrassing- en ervaringen. Nieuwe vrienden of vriendinnen maken, mooie ervaringen opdoen en soms een mindere ervaring ombuigen naar een positieve ervaring. Vanuit onze organisatie is het doel om alle kinderen een fijne zomer-kampbeleving te geven. Daar zijn we op voorbereid en doen we ons uiterste best om het groepsproces positief te laten verlopen voor iedereen. Daarvoor maken we kamp-afspraken met de kinderen en tieners voor een optimale organisatie.
Omgangsvormen en afspraken
Met z’n allen mooie kampweken tegemoet gaan. Daar gaan we voor! Om dat voor iedereen mogelijk te maken vinden we het belangrijk om onderstaande punten in acht te nemen.
In deze gevallen spreken we deelnemers daarop aan en maken we afspraken. We hebben daarin een pedagogisch-opvoedkundige insteek. Bij herhaling en/of niet nakomen van afspraken wordt men verwijderd van het kamp.
Summer Camps Holland streeft naar een organisatie waarbij kinderen (en de ouders) zich op hun gemak voelen en erop is gericht sociale veiligheid te borgen. In dit tijdperk (na Corona en sociale media invloeden) is dit een nog belangrijker thema geworden. Met Summer Camps Holland willen we hier bewust positief aan bijdragen t.b.v. het kind / tiener.
Voor momenten waarin zich toch een situatie voordoet waar sociale onveiligheid aan de orde is, werken we met de routekaart Sociale veiligheid en Communicatie van Summer Camps Holland. Hoe eerder ook wij als organisatie iets opmerken hoe sneller wij kunnen handelen.
De contactpersoon sociale veiligheid is het eerste aanspreekpunt voor zaken rondom ongewenste omgangsvormen. Zij staan open voor alle situaties waar overleg of een oplossing voor nodig is. Zij zijn intern getraind in het inschatten van situaties rondom sociale veiligheid.
Per kampterrein is de organisatielijn als volgt:
Indien nodig kunnen zij een beroep doen op de externe vertrouwenspersoon om mee te sparren over de ongewenste sociale omgangsvormen
U kunt contact opnemen via:
Kantoor: 0314-680688 of info@summercamps.nl
De directie staat dicht op- en persoonlijk bij de organisatie van de Summer Camps.
Bij melding van een incident zoals bijvoorbeeld het verwijderen uit een kamp. Heeft de week coordinator in samenspraak met de directie de eindverantwoordelijkheid over de afhandeling van de situatie. De directie neemt mogelijk ook contact op met ouders/verzorgers van betreffende kind(deren) om de situatie te bespreken.
De vertrouwenspersoon van Summer Camps Holland is er voor alle kinderen, ouders en crew die binnen Summer Camps Holland sociale onveiligheid ervaren. En wanneer het niet comfortabel voelt zich te melden bij de algemene contactpersonen of directie. Daarvoor hebben we een externe vertrouwenspersoon en kunt u hiervoor benaderen.
Meldingen naar de externe vertrouwenspersoon zijn strikt vertrouwelijk en wordt niet gedeeld, tenzij er toestemming gegeven wordt dat wel te doen. De externe vertrouwenspersoon is ingeschreven in het register van LVV (Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen).
De externe vertrouwenspersoon wordt in het kampboekje die u kunt downloaden na de kamp-boeking vermeld.