Zomerkampen 2023

18 november 2020
Zomerkampen 2023

Zomerkampen 2023 | Soorten kampen in Nederland 

zomerkampen-een-overzicht-2021

Vorig jaar was een heel bijzonder jaar, ook voor zomerkamporganisaties. Lang was het de vraag of kampen georganiseerd konden worden, gelukkig is dit uiteindelijk helemaal goed gekomen en zijn er een record aantal kinderen in Nederland op zomerkamp geweest. Wat de pandemie in Nederland voor invloed heeft op de zomerkampen 2023 wordt later in deze blog beschreven.

Inhoud

Zomerkampen 2023 | Soorten kampen in Nederland en invloed Coronavirus.

1.1 Wat voor soorten kampen worden er in Nederland georganiseerd?
1.2 Avontuurlijke zomerkampen in 2023
1.3 Sportkampen in Nederland
1.4 Watersportkampen in 2023
1.5 Dierenkampen in 2023
1.6 Internationale zomerkampen
1.7 Game kampen in de zomervakantie
1.8 Overige soorten zomerkampen

Zomerkampen 2021 en het Coronavirus | Verwachting en scenario’s
2.1 Hoe zijn de zomerkampen vorig jaar georganiseerd?
2.2 Verwachtingen zomerkampen en coronavirus 2023?
2.3 Financiële gevolgen bij annulering zomerkamp

Waarom een zomerkamp boeken in 2023?

1.1 Wat voor soorten kampen worden er in Nederland georganiseerd?

In Nederland zijn er allerlei verschillende zomerkampen te vinden. Door het grote aanbod is het lastig om een keuze te maken. Hier vind je een overzicht van de hoofdthema's waaronder de verschillende kampen in Nederland worden georganiseerd. De specifieke kampen die hier onder vallen worden benoemd.

Welke verschillende zomerkampen zijn er in Nederland?

1.2 Avontuurlijke zomerkampen in 2023

Avontuurlijke kampen zien we het vaakst terug in Nederland. Hierin staan meestal de échte outdooractiviteiten centraal en zijn kinderen en jeugd de hele week lekker actief bezig. Vaak wordt hier één bepaald thema onder gehangen en wordt er bijvoorbeeld een Bushcraft Camp georganiseerd. Hieronder een opsomming van avontuurlijke kampen die door Nederlandse zomerkamporganisaties worden aangeboden. De kampen van Summer Camps Holland zijn klikbaar gemaakt.  

Avontuurlijke kampen worden ook in het buitenland georganiseerd gericht op Nederlandse kinderen en jeugd. Zo zijn er voorbeeld klimkampen en adventure kampen in de Belgische Ardennen.

 

Ook in de Ardennen zijn er tal van avontuurlijke kampen te beleven!

1.3 Sportkampen in Nederland

Naast avontuurlijke kampen zijn sportkampen in Nederland ook ongekend populair. Wat veel voorkomt is dat avontuur wordt gecombineerd met sport tot één kamp. Een voorbeeld hiervan is een Outdoor & Bike camp. Wat betreft het sportonderdeel: sportkampen worden georganiseerd onder begeleiding van professionele toptrainers in die specifieke sport. Een week is kort, als je na een week wilt leren Freerunnen is een goede trainer essentieel. Dit geldt uiteraard voor elke sport.  

Voorbeelden van sportkampen in Nederland zijn:

Verschillende sportkampen Nederland in 2022

1.4 Watersportkampen in 2023

Wat ook deels onder sportkampen valt zijn de watersportkampen. Gezien de bekendheid van deze kampen in Nederland verdienen ze een aparte vermelding. Hier geldt hetzelfde als bij sportkampen en vinden de watersportactiviteiten plaats onder professionele begeleiding. Ook zijn deze kampen ingericht voor kinderen en jeugd op elk niveau. Na de eerste les wordt duidelijk op welk niveau de individuele deelnemers zitten. Daarna worden de lessen hierop aangepast en vormen zich groepen van hetzelfde niveau. Voorbeelden van watersportkampen zijn:

Ook watersportkampen worden vaak gecombineerd met avontuur of sport. Zo zijn er bijvoorbeeld Hockey- en watersportkampen, Zeil- en surfkampen en watersport- en avonturenkampen.   

1.5 Dierenkampen 2023

Veel kinderen zijn gek op dieren. Sommige specifiek op paarden, anderen zijn gek op alles wat 4 poten, lange snorharen of schubben heeft. Hierin zijn ook de verschillen in kampen te vinden. De één is echt gericht op paardrijden, de ander op dieren in het algemeen. Het is zelden zo dat de hele week vol zit met dierenactiviteiten, dit wordt afgewisseld met leuke outdooractiviteiten. Voorbeelden van dierenkampen zijn:

Dierenkamp voor kinderen in 2022

1.6 Internationale zomerkampen

In Nederland worden ook verschillende Internationale kampen aangeboden. Deze kampen hebben elk een ander doel of een andere inhoud.

  1. Taal. Dit zijn de kampen gericht op Nederlandse kinderen die écht Engels willen leren. Dit staat ook wel bekend onder Taalkampen. Hier wordt elke dag Engelse les gegeven. Dit wordt afgewisseld met leuke activiteiten met andere kampdeelnemers. Aan het eind van het kamp is het de bedoeling dat deelnemers minimaal één niveau beter Engels hebben leren spreken en begrijpen.

  2. Internationaal algemeen. Ook zijn er internationale kampen waarbij kinderen van verschillende culturen bij elkaar worden gebracht en bolstaan van leuke activiteiten. Er wonen in Nederland veel kinderen die buitenlands sprekende ouders hebben. Deze kinderen spreken goed Engels maar matig tot geen Nederlands. Het is dan wellicht spannend om naar een Nederlands kamp te gaan met de kans dat er geen andere Engels sprekende kinderen zijn. Een internationaal kamp is dan het ideale kamp.

Opvallend is dat ook heel veel Nederlandse kinderen zich opgeven voor het Internationale kamp. Zij vinden het juist leuk om andere culturen te ontdekken en een week Engels te spreken.

 

1.7 Game kampen in de zomervakantie

Wat de laatste jaren steeds meer in opkomst is in Nederland zijn de Game kampen (of computerkampen). Ook hier zijn voornamelijk 2 verschillende “soorten” te herkennen.  

  1. Tech/robot kampen. Hierin staat echt de techniek centraal en niet zozeer het gamen zelf. Kinderen leren programmeren, 3d printen, vliegen met een drone en ze leren over artificiële intelligentie. Op dit laatste zijn de Robot kampen gebaseerd waarbij deelnemers tijdens de kampweek een eigen mini robot gaan bouwen!

  2. Game. Deze kampen zijn echt gericht op het gamen zelf. Tijdens de zomerweek doen kinderen verschillende spellen op de Computer, X-box, PS4 of de Wii. Vaak worden deze kampen afgewisseld met leuke activiteiten buiten zodat de week niet alleen maar bestaat uit “beeldscherm”.

1.8 Overige soorten zomerkampen

Hierboven zijn de meest voorkomende soorten kampen voor beschreven, echter kent Nederland in 2023 nog meer smaakjes. Aangezien het aandeel van deze kampen veel kleiner zijn worden deze niet apart beschreven. Overige kampen zijn:

Zomerkampen 2023 en het Coronavirus | Verwachting en scenario’s

VErwachtingen coronavirus en de zomerkampen 2022

Zoals in de inleiding beschreven was het vorig jaar een tijdje onzeker of de zomerkampen door mochten gaan. Organisaties waren druk met het schrijven en continu aanpassen van protocollen om goedkeuring te krijgen. Uiteindelijk maakte de daling in besmettingen het uiteindelijk mogelijk om de kampen in 2021 te organiseren zonder al te veel aanpassingen. Op de site van de rijksoverheid is de informatie hierover verzameld.

2.1 Hoe zijn de zomerkampen vorig jaar georganiseerd?

Het was vorig jaar een tijdje spanend of de zomerkampen door mochten gaan. Gelukkig was dit wel het geval en wat nog belangrijker was, het kon doorgaan zonder in te boeten op een “echte kampbeleving”. De kampen konden namelijk georganiseerd worden zonder dat deelnemers 1.5 meter afstand hoefden te houden. Kampbegeleiders moesten voor aanvang van de kampweek een PCR test laten zien en dienden zo veel als mogelijk 1.5 afstand van elkaar te bewaren.

Hoe zomerkamporganisaties omgingen met het toelaten van kinderen voorafgaand aan het kamp is per organisatie verschillend. Bij Summer Camps Holland hebben wij kinderen boven de 12 jaar gevraagd om een PCR test te laten zien. Afgelopen zomer zijn er honderden kinderen en jeugd bij ons op zomerkamp geweest en hebben we Corona buiten de deur weten te houden. Iets waar we enorm blij mee zijn.

Kampbegeleiders bij de zomerkampen  

De échte kampbeleving was aanwezig in 2021

2.2 Verwachtingen zomerkampen en coronavirus 2023?

De verwachting is dat zomerkampen in 2023 gewoon georganiseerd mogen worden zonder beperkingen net als de afgelopen twee jaar. De kans dat begeleiders afstand tot elkaar én tot de kinderen moeten houden is nog wel zeer reëel. Het voordeel is dat alle organisaties op basis van vorig jaar al zomerkamp protocollen hebben geschreven. Mochten er dus wel beperkende maatregelen optreden kan in samenspraak met de veiligheidsregio’s snel geschakeld worden zodat kampen gewoon door kunnen gaan. De kans dat kinderen die 13 jaar of ouder zijn een QR code moeten laten zien is aannemelijk. 

2.3 Financiële gevolgen bij annulering zomerkamp

Als zomerkampen op last van het RIVM niet door mogen gaan dan zijn zomerkamporganisaties genoodzaakt een voucher uit te reiken of het kampbedrag terug te betalen aan de klant. Elke organisatie zou hier anders mee omgaan. Ook zijn veel zomerkamporganisaties aangesloten bij garantiefondsen die bij financieel onvermogen het vooruitbetaalde reisgeld terugstorten. Summer Camps Holland is hiervoor aangesloten bij VZR-Garant.

Waarom een zomerkamp boeken in 2023?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom een zomerkamp voor ieder kind een onvergetelijke en unieke ervaring is! Zo zijn kinderen actief bezig in de natuur, hebben ze beperkt toegang tot een telefoon, maken ze nieuwe vriendschappen, worden ze zelfstandig en doen ze onverwachte ervaringen op. Geïnteresseerd in een zomerkamp? Bekijk hier het overzicht van alle zomerkampen die Summer Camps Holland aanbiedt in het jaar 2023.     

Terug naar overzicht